Termal Çamurdan Gelen Sağlık
  • Turkish
  • English
  • ANA SAYFA
    • Hakkımızda
    • Termal Sabun
    • Termal Çamur
    • Termal Su
    • Zeytinyağı
    • Bayan Bornoz
  • İLETİŞİM
 
Termal Çamur Çamur Banyosu ve Faydaları

- Çamur cilt üzerinde ilaç etkisi yapar mı?

Çamurun etkisi tropikal ilaç etkisi ile bazı durumlarda karşılaştırılabilir. Özellikle cilt hastalıklarında turbo dediğimiz çamur tipi organik maddeler içeriyorsa aynen ilaç gibi etki yapabilir. Bazı çamur türleri bitkisel olarak östrojen olarak bildiğimiz kadınlık hormonu içerirler. Humik asit ve lignin selüloz gibi maddeler de çamurda bulunur. Bunlar cilt üzerinden emilerek hem cilt üzerinde iyileşme etkisi yapar, hem de vücuttaki bağışıklık sistemine ciddi etkileri söz konusudur.

- Çamur nasıl uygulanır?

Çamur tedavisi hasta açken ve sabah saatlerinde yapılmalıdır. Banyo kürlerinde kural; dozun hem süre hem sıcaklık yönünden yavaş yavaş arttırılmasıdır. Jinekolojik hastalıklarda 12 dakika ve 35 santigrat derece sıcaklıkla başlanır. İkişer dakika ve 1 santigrat derece arttırılarak 20 dakikaya ulaşılır. Çamur banyosu haftada iki-üç, toplamda ise 10-15 kez uygulanmalı.

MİNERALLİ SUYLA BİRLİKTE

- Sizin reçetesine çamur banyosu yazdığınız hastalarınız oluyor mu?

Biz, İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bölümü’nde çamur banyosunu zaten uyguluyoruz. Ama bizim hastalarımıza uyguladığımız alan romatizmal hastalıklar. Bu uygulamaların yapılabildiği kaplıca merkezlerine hastaları gönderdiğimizde, tedavi planına çamuru da ekliyoruz. Genelde çamuru, banyo yani mineralli termal suyla kombine ederek kullanıyoruz. Özellikle lokal sorunlarda; mesela el veya omuz eklemini tutan sorunlarda, lokal çamur paketi uygulamalarından yararlanmak mümkün.

- Çamur tedavisi haftada kaç gün ya da ne kadar süreyle uygulanmalı?

Uzman doktorun kontrolünde kür tarzında yapılmasını istiyoruz. Uygulama kürleri hastaya göre değişir. 10-15 gün genellikle en fazla tercih edilenidir. Günde bir ya da iki kez uygulanması gerekebilir. Buna rahatsızlığın durumuna göre uzman karar verir. Bazen banyo, tuz, su altı tazyikli duş gibi su uygulamalarıyla birlikte yapılmasını öneririz.

- Siz bugüne kadar çamur banyosu yaptınız mı?

Evet. Ben rahatsızlığım için değil, vücudumu dinlendirmek ve bağışıklık sistemimi kuvvetlendirmek için çamur banyosu yapıyorum. Dinlenme amaçlı ya da gevşeme, rahatlama amaçlı kullanım da söz konusu olabiliyor. Bir anlamda çamur uygulaması, en etkin termal tedavilerden biridir. Çamur insanı rahatsız etmeden derin, etkili ve güçlü bir ısınma sağlar. Tıbbi çamurların ısı tutma kapasiteleri çok yüksektir. Bunlar bu anlamda klasik su tedavilerinden çok daha etkilidirler. Ben de çoğu kez, yorgunluklarımdan kurtulmak için bile çamur banyosu uyguluyorum.

HER ÇAMUR ETKİ ETMEZ!

- Tedavi amaçlı olarak her çamurla banyo yapılabilir mi?

Olur ama boşuna yorulmuş olursunuz. Belki o an için doğru uygulama yapıldığında kendinizi iyi hissedebilirsiniz ama özelliği olmayan çamurla bu girişimlerde bulunursanız, kalıcı etkisi olmaz. Mineral yönünden zengin çamurlar etkili sonuç verir... Bu araştırmalarla da kanıtlanmıştır.

SELÜLİT VE GÜNEŞ LEKESİ GİBİ ESTETİK SORUNLARI DA ÇÖZER

Kadın hastalıklarında, özellikle batın içi hastalıklarının tedavisinde çamur kullanılabilir. Mesela; pelvik inflomatual adlı hastalıkta etkili olur. Jinekolojik organların kronik iltihaplarında, over fonksiyon bozukluklarının tedavisinde yine çamur banyoları önerilebilir. Ama bu uygulamalar henüz Türkiye’de uygulanmıyor.

Volkanik çamur, özellikle kozmetik amaçlı olarak çok yararlıdır. Selülitte etkilidir, güneşin yol açtığı lekelerin, hamilelik sonrasında ve yaşlılıkta oluşan lekelerin giderilmesinde, akne, sivilce tedavisinde yüze doğal peeling etkisi yaparak tedavi edebilen özellikleri vardır. Ayrıca kan dolaşımını düzenleme etkisinden selülit, kemik, kas, bağ dokusu hastalıklarında, kireçlenme, sinüzit ve migren tedavisinde etkilidir.

ÇAMUR BANYOSU KIŞIN DA YAPILIR!

- Hangi mevsim tedavi amaçlı çamur banyoları için daha uygundur?

Her mevsimi öneririm. Çamurun şöyle bir özelliği de var; paketlenip çıktığı yer dışında da kullanılabilir. Cilt hastalıklarında, sedef hastalığında kullanılacaksa burada bizim çamur tedavimiz, banyo tedavisi ve güneş banyosu kombine edilmeli. O zaman yaz aylarını öneririm. Ama romatizmal hastalıklarda kullanılacak güneş banyosuna ihtiyacımız yoksa, kışın da çamur yapılabilir. Hangi hastalık ya da sorun için, hangi mevsim çamur banyosu yapılması gerektiğine ilişkin bir araştırma yapıyoruz. Sanıyorum bunun sonuçlarını 1 yıl sonra yayınlayabiliriz. Artık kaplıcalar her mevsim açık. Şartları da ona göre düzenliyorlar.

AĞRILAR İÇİN DENİZLİ, CİLT İÇİN AFYON ÇAMURU

AFYON-SANDIKLI

Organik maddeler içeren Afyon-Sandıklı çamuru, yüksek radyoaktiviteye sahiptir. Bu özelliğinden dolayı kas ağrıları, romatizma rahatsızlıkları, cilt rahatsızlıkları ve şişmanlık için etkilidir. Ayrıca yüzeysel kan dolaşımını artırır. Böylece ağrı giderici, sedatif, kas gevşetici, anti-inflamatuar etki yaratır.

Degeneratif romatizmal hastalıklar, selülit ve miyalji için özellikle önerilir. Türkiye’de çıkan şifalı çamur cinslerinden biri de kayaçlardır. Aslında şifalı olan topraktır. Su, kullanım sırasında eklenir ve toprağı çamur kıvamına getirir. Bunun örnekleri hamam geleneğimizde kullanılan kil, kireçtaşı ve volkanik tüf taşıdır. Tüfe örnek olarak Afyon- Sandıklı, kil ve mineralli su karışımına ise örnek olarak Tuzla Kaplıcaları verilebilir.

ROMATİIZMAYA BİRE BİR

KEPEKLER ÇAMURU

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği 4 tip çamur var. Bunlardan ilki termal mineralli su kaynaklarının doğal olarak çıktıkları yerlerde oluyor. Suyun çıktığı yerde toprakla birlikte bulunuyor. Mineralli su çamurları adı verilen bu çamurların en güzel örneği, Balıkesir- Susurluk-Kepekler çamurudur.

DENİZLİ BATAĞI

Burada yoğun bir şekilde organik madde söz konusudur. Bu çamur, bataklık ortamındaki bitkilerin çürümesiyle oluşur. Siyah mürekkep renklidir. Bu çamurun içinde östrojen bulunur. En güzel örneği Türkiye’de Sarayköy’deki çamurdur. Özellikle romatizmal ağrılar ve eklem kireçlenmeleri için tavsiye edilir.

KIYMETİNİ TURİSTLER BİLİYOR

DALYAN BALÇIĞI
Dip çamurudur. Akarsu deltaları, göl dipleri, iç deniz diplerinde oluşan çamurdur. Deniz balçığı, göl balçığı, delta balçığı da denir. Resmen balçıktır. Nehir yataklarında da oluşabilir. Nehirlerin denize döküldüğü yerler en özel kaynaklarıdır. Bunun en güzel örneği de ne yazık ki Dalyan’da. Ne yazık ki diyorum çünkü burada bulunan çamurun tıbbi olarak kullanılmasını sağlayan hiçbir kaynak yok.

Sahipsiz bir şekilde günlük turistlik turlarda uygulanıyor. Halbuki pek çok hastalıkta kullanılabilir. İnsanlar öylece bir günlüğüne gelip çamura bulanıyorlar. Mutlaka onun bile olumlu etkilerini görüyorlardır ama kür olarak uygulandığında çok daha fazla etkili olabilecek bir çamur türü var o bölgede. Bu çamurdan etkin şekilde yararlanmak için kür yapmak lazım ama yapılamıyor.

İYİ GELDİĞİ HASTALIKLAR

1- Romatizmal hastalıklar: Romatoidartrit, psöriatik artrit, ankilozan spondilit, omurga artrozu, disk hernisi, osteokondroz, miyalji ve nevralji, travma sekeli, ödem.

2- Kadın hastalıkları: Kronik genital enfeksiyonlar, over yetersizlikleri, uterus hipoplazisine bağlı kısırlık, adet bozuklukları, vajinal ve servikal akıntılar.

3- Deri hastalıkları: Egzema, psöriasis, toksik dermatid, akne, vulgaris.

Özelikle ülkemizde bulunan kaplıcalarda, ılıcalarda veya zengin içerikli toprağı bulunan bölgelerde çamur banyolarının faydalarından yararlanan pek çok insan var. Ancak yoğun tempo yüzünden bu rahatlatıcı tecrübeden yararlanamayanlar için artık şişelenmiş olarak alınabilen çamur banyoları da mevcut.

ÇAMUR BANYOSU NEDİR?

Vücudun, içinde çeşitli içerikler bulunan ılık bir çamur banyosunda belirli bir süreyle tutulmasıdır. Yüz bölgesine uygulanan bazı çamur maskeleri de olmasına rağmen, çamur banyosu genellikle boyun bölgesine kadar vücudu çamurda tutarak gerçekleştirilir.
Çamurun farklı ve çeşitli içerikleri olabilir: örneğin içeriğinde radyoaktif elementler ve kükürt bulunan çamurun romatizma, cilt hastalıkları, ciğer ve dalak rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi sindirim ve sinir sistemiyle ilgili yararları da vardır. Bazı tür çamur banyolarında volkanik kül ve çeşitli mineraller de bulunur. Bazı dillerde “moor” yani iyileştirici toprak olarak da adlandırılan çamur banyolarının çeşitli vitamin ve doğal antibiyotik içerenleri de vardır.

NELERE İYİ GELİR?

Çamur hafif ağrı ve acıları iyileştirir, kan dolaşımını artırır, kasları rahatlatır ayrıca cildi arındırarak yumuşak ve temiz hale getirir. Bilimsel araştırmalar çamur banyolarının aşağıdaki yararlarını da kanıtlamıştır:
Hücre yenilenmesi: Kolajen üretimini artıran bir antioksidan olduğu için yaşlanma sürecini yavaşlatır.

Sıkılaştırıcı: Cilt üzerinde bulunan ölü hücre ve diğer pisliklerin atılmasını sağladığı için sıkılaştırıcı etkileri vardır.

Hormon dengeleyici: Regl dönemi öncesi sendromu adı verilen dönemin negatif etkilerine karşı savaştığı gibi hormon dengeleyici etkileriyle regl dönemi zorluklarının azalmasını sağlar.

Doğal iltihap savar: Yorgunluk, aşırı zorlanma, veya bazı hastalıklar (artrit, romatizma) nedeniyle oluşan kas ve kemik problemlerini giderir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Stresi azaltan doğal bir yöntemdir. Bu nedenle özellikle sporcular veya efor gerektiren ağır işleri olan kimseler için çok faydalıdır.

YAN ETKİLERİ VARMIDIR?

Ne tesislerde uygulanan, ne de satın alınıp evde uygulanan çamur banyolarının bildirilmiş herhangi bir yan etkisi yoktur. Kimyasallar kullanılmadan yapılan çamur banyoları tam tersine birçok fayda içerir. Her şeye rağmen, özel bir tedavi uygulamakta olan kişilerin veya özel durumları hakkında bilgi alması gereken kişilerin çamur banyosundan önce bir hekime danışmaları doğru olur.

NASIL UYGULANIR?

Kaplıca, otel gibi tesislerde uygulanan çamur banyoları konusunda yetkili ve bilgili görevliler gereken her tür bilgiyi vererek yardımcı olacaktır.
Evde uygulayacağınız çamur banyoları için ise şişenin üzerindeki yönergeler genellikle şu aşamaları tavsiye eder:
Maksimum rahatlamayı sağlamak için küvetinizi yeterince sıcak suyla doldurun. Küvetiniz suyla dolarken ürünü şişesinde çalkaladıktan sonra dolmakta olan küvete boşaltın (büyük şişelerde suya katılacak miktar kapak ölçüsü olarak verilir). Su istenen seviyeye gelince sıcak suya girerek 20-25 dakika rahatlayın.
Çamur banyosunun rahatlatıcı etkisi ilk banyodan sonra hissedilmeye başlar; ancak iyileştirici etkilerini algılamak için en az birkaç çamur banyosu veya düzenli aralıklarla yapılan çamur banyoları gerekir.

YARARLI BİLGİLER
Çamur banyosu yaptıktan sonra serin bir duş alınması tavsiye edilir. Tesislerde yapılabilecek mineral içerik açısından zengin kaplıca duşları da faydalıdır.
Çamur banyosundan sonra özellikle kulak arkalarında ve saç diplerinde birikebilecek minik çamurları temizlemeyi unutmamak gerekir.
Çamur banyosu sonrasında uyku kalitesinin arttığı saptanmıştır.
Çamur banyosu sırasında sabun kullanılmamalıdır. Çamurun içindeki bitkisel içerikler doğal birer temizleyici ve iyileştiricidir.
Çamur banyosu küvetinize zarar vermez. Suda eriyebilen çamur leke bırakmayacağı gibi borularınızı da tıkamaz.
Çamur banyosunun saçınıza zararı yoktur.

 

Kapat
  • Terma Derm
  • Hakkımızda
  • Termal Sabun
  • Termal Çamur
  • Termal Su
  • Zeytniyağı
  • Bayan Bornoz
  • Termal Sabun
  • Nasıl Üretilir
  • Cilde Faydaları
  • Sıkça Sorulan Sorular
  • Termal Çamur & Su
  • Nasıl Üretilir
  • Vucuda Faydaları
  • Sıkça Sorulan Sorular
  • bizi takip edin
© 2013 Terma Derm SabunTüm hakları saklıdır.